CD Bulgarian Classics

De CD is inmiddels uitverkocht, maar hier kunt u enkele geluidsfragmenten beluisteren.

Piano Wereld, nr. 2, februari 1999, door Sem van Gelder

Niet alledaags is het repertoire op de CD Bulgarian Classics. Muziek van componisten als Vesselin Stoyanoff, Pantcho en Alexander Vladigueroff en Georgi Zlatev- Tcherkin wordt vertolkt door pianiste Ani Avramova en sopraan Dobrinka Yankova. Beide zijn van Bulgaarse afkomst, maar leerden elkaar kennen in Den Haag. Daar doet Avramova haar vervolgstudie bij Geoffrey Madge aan het Koninkrijk Conservatorium. Eerder behaalde zij diverse prijzen op concoursen en volgde zij masterclasses, onder andere bij Charles Rosen en Earl Wild. Yankova woont eveneens in Nederland, treedt op in concerten en is een succesvolle zangpedagoge.

Bulgarian Classics is een CD met apart materiaal. De hoestekst vermeldt dat het programma een aantal zeer bekende composities met folkloristische elementen bevat (waarvan sommige niet eerder in Nederland op plaat of CD zijn verschenen). Een passende omschrijving, wat vooral blijkt uit de Drei Klavierstucke (Prelude, Nocturne et Etude) van Vesselin Stoyanoff. Intrigerende muziek, die allerlei associaties oproept. Mijn uiteindelijke omschrijving is een klankbeeld dat verwant is aan Debussy, maar dan een Debussy die tegen Dave Brubec’s Blue Rondo a la Turk is aangelopen. Vrijwel overal steunt het melodisch materiaal op Balkanritmen die deze stukken een zeer eigen, levendig karakter geven. Avramova hanteert hiervoor een stevig-ruimtelijke speelwijze die soms zelfs wat weerbarstig klinkt. In elk geval laat ze de kracht van de volksmuziek duidelijk spreken.

Sopraan Yankova komt mijns inziens vooral tot haar recht in Zes liederen van Pantcho Vladigueroff, die mooi romantische titels dragen als Ach Dimitra en Sneeuwklokje. De samenwerking tussen beide uitvoerenden is trouwens voorbeeldig.

Slotsom: een waardevolle CD met uitzonderlijk materiaal.

Mlad Delia

by Dobrinka Yankova & Ani Avramova | Bulgarian Classics

Bre Stojane

by Dobrinka Yankova & Ani Avramova | Bulgarian Classics

Mar Dimitro

by Dobrinka Yankova & Ani Avramova | Bulgarian Classics

Mila Mama

by Dobrinka Yankova @ Ani Avramova | Bulgarian Classics

Biljana

by Dobrinka Yankova & Ani Avramova | Bulgarian Classics